Prevenirea, Depistarea si Tratarea Cancerului de Col Uterin

August 25, 2011 Lory Medicina Alternativa

Totul despre cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai intalnite forme de cancer, reprezentand 6% din numarul total al formelor de cancer depistate la femei. In Statele Unite este estimat anual un numar de 16.000 de noi cazuri de caner invaziv de col uterin si 5.000 de morti, produse din aceasta cauza.

Prevenirea, Depistarea si Tratarea Cancerului de Col Uterin

Prevenirea, Depistarea si Tratarea Cancerului de Col Uterin

Colul uterin este partea cea mai joasa si ingusta a uterului, care realizeaza legatura acestea cu vaginul. El face parte din sistemul reproducator feminin.

Incidenta cancerului de col uterin in situ (cancerul de col uterin care nu s-a raspandit in alte parti ale corpului) atinge un varf intre varsta de 20-30 de ani. Dupa varsta de 25 de ani, numarul cazurilor de cancer de col uterin invaziv creste odata cu varsta, riscul de a muri de cancer de col uterin crescand pe masura ce femeile imbatranesc.

Prognosticul pentru aceasta boala este determinat de extinderea bolii in momentul diagnosticarii ei. Deoarece marea majoritate  (mai mult de 90%) din aceste cazuri pot si ar trebui sa fie detectate timpuriu prin folosirea testului Pap (Papanicolau), rata actualaa decesului este mult mai ridicata decat ar trebui sa fie si reflecta faptul ca acest test nu este facut pe aproximativ o treime dintre femeile care sufera de aceasta boala, dar care nu sunt diagnosticate la timp.

Factori implicati in aparitia bolii:

Printre factorii majori care influenteaza prognosticul sunt:

 • stadiul in care este descoperit cancerul;
 • volumul si gradul tumorii;
 • tipul histoloic;
 • raspandirea limfatica si invazia vasculara;
 • nasterile multiple;
 • numarul ridicat al partenerilor ;
 • varsta scazuta la primele relatii intime. Toate femeile trebuie sa faca examene ginecologice regulate la inceperea vietii sexuale sau incepand cu varsta de 18 ani. Prevenirea bolilor cu transmitere sexuala reduce riscul aparitiei unui cancer de col uterin;
 • statutul social-economic precar;
 • fumatul poate fi asociat cu un risc crescut de aparitie a cancerului de col uterin.

Prevenirea cancerului de col uterin

Femeile care nu si-au facut in mod regulat un test Pap sunt predispuse unui mare risc de a dezvolta cancer de col uterin. Cei mai importanti pasi in prevenirea cancerului de col uterin sunt realizarea unor examene ginecologice regulate si a testelor Pap. Modificarile anormale care apar la nivelul colului uterin pot fi detctate cu ajutorul testelor Pap si astfel pot fi tratate inaintea dezvoltarii cancerului.

Testul de depistare a cancerului de col uterin – TESTUL PAPANICOLAU (PAP)

Acest test este realizat in timpul unei vizite regulate la medicul ginecologic. Acesta utilizeaza o lama speciala sau o periuta pentru a recolta o proba de celule de la nivelul colului uterin si al partii superioare a vaginului. Celulele recoltate sunt fixate pe o lamela si trimise in laborator, in vederea cercetarii existentei unei anormalitati.

Studiile efectuate sugereaza ca rata cancerului de col uterin  va scadea, daca femeile care sunt sau au fost active sexual sau care sunt in ultimii ani ai adolescentei sau chiar mai in varsta si-ar face testul Pap in mod regulat.

Posibilitati de tratament al cancerului de col uterin

Se folosesc patru tipuri de tratament:

 • Interventia chirurgicala – are ca scop extirparea tumorii;
 • Radioterapia- foloseste doze ridicate de raze X sau alte radiatii cu o energie ridicata, in vederea distrugerii celulelor cancerigene si micsorarii tumorii. Radioterapia este realizata cu ajutorul unui aparat situat in afara corpului  (iradiere externa). Radioterpia poate fi folosita ca singur tratament sau pe langa taratmentul chirurgical.
 • Chimioterapia – foloseste medicamente pentru distrugerea celulelor cancerigene. Este  o terapie sistemica.
 • Hormonoterapia – utilizeaza terapia cu hormoni feminini.

Se poate opta pentru un tratament standard, a carui eficacitatea fost demonstrata de nenumarate studii. Nu toate pacientele pot fi vindecate prin aplicarea tratamentului standard, iar unele tratamente standard pot avea mai multe efecte secundare dacat cele dorite.


Leave a Reply

Powered by 4EA.
eXTReMe Tracker